CULTURĂ, EVENIMENTE

Sărbătoarea Zilei Naționale a fost marcată în orașul nostru prin depuneri de coroane la monumetul eroilor din centrul Sebișului, într-o atmosferă solemnă, cu participarea oficialităților orașului, a preoților, a reprezentanților instituțiilor publice, precum și a cetățenilor ce au dorit să fie aproape de aceste ceremonii dedicate Marii Uniri. Acum, în Anul Centenarului!

În fiecare an,  la început de decembrie, cu mic, cu mare, retrăim emoția Unirii. Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României şi totodată realizarea unui deziderat al locuitorilor graniţelor vechii Dacii, unirea Transilvaniei cu România.În conștiința națională, 1 Decembrie 1918, simbolizează momentul în care întreaga românime devenea stăpână absolută, recunoscută de celelalte state ale lumii, peste moștenirea lăsată de bunicii și străbunicii acestor pământuri. 

Începând cu această zi românii erau în sfârșit la ei acasă, erau singurii care-și hotărau destinele și locul în istorie. Statul român garanta oricărui cetățean al său dreptul de a putea vorbi fără opreliști limba strămoșilor, de a puteau învăță limba vorbită în casele lor, de a se putea ruga în biserici în limba română. România devenea astfel un cadru în care orice român putea trăi demn, putea speră și munci după bunul plac. 

În plus, 1 Decembrie 1918 reprezintă un nou început pentru locuitorii spațiului românesc, dar și un nou parcurs pe valurile agitate ale istorie. Deosebirea majoră față de secolele trecute este că din acel 1 Decembrie, pentru fiecare român, soarele răsare dintr-un singur loc și anume din capitala României. Astfel, într-o zi mohorâtă și ploioasă de duminică, dar cu lumină și soare arzător în inimile românilor, în 1 decembrie 1918, a avut loc la Albă Iulia Adunarea Naţională care a decis Unirea cu România.

Cum ne aflăm în an centenar, momentul celebrării acestui act istoric ce stă la baza formării țării noastre a fost cinstit la Sebiș  prin diverse manifestări culturale, una dintre acetea fiind organizatăpe data de 1 decembrie, pe platoul din centrul orașului, unde au răsunat cîntecele patriotice interpretate de către formația „Frații Șandru”, cântece ce au readus în inimle auditoriului frumoasele simțăminte românești.

Totul s-a petrecut după depunerea de coroane de la monumentul eroilor din parcul central, acolo unde, după slujba preoților și discursurile oficialităților, reprezentanții instituțiilor publice din Sebiș au depus coroane întru amintirea celor ce s-au jertfut pentru ca noi, astăzi, săputem trăi liberi în frumoasa noastră patrie-România.

Putem spune că centrul civic al orașului s-a animat de sentimentele patriotice sâmbătă 1 Decembrie, mulți sebișeni venind pentru a fi prezenți la ceremoniile dedicate zilei naționale, imaginile fiind relevante în acest sens, Depunerile de coroane au fost însoțite de cântece patriotice, preoții oarașului oficiind o slujbă de Te Deum în memoria maririlor neamului.

Și orchestra „Frații Șandru” s-a ridicat la înălțimea momentului, susținând un recital de cântece patriotice care efectiv au mers la iminile celor prezenți.

ot în acest cadru general de celebrare a „Zilei Naționale”, toți cei veniți în centrul Sebișului au putut gusta și din fasolea cu ciolan pregătită anume cu acest prilej, prin colaborarea dintre administrația locală și Composesoratul Sălăjeni, reușindu-se astfel, prin grija unor oameni inimoși, păstrarea acestei tradiții românești.

Ce să o mai lungim, a fost zi de sărbătoare la Sebiș, ca și-n țara-ntreagă! Sebișenii, românii, au sărbătorit cu fast Ziua Națională- Marea Unire a poporului nostru!

Ultimul moment al manifestărilor dedicate Zilei Naționale din Sebiș s-a petrecut la Casa de Cultură, sâmbătă 1 Decembrie, unde a fost pregătit un spectacol folcloric de mare clasă artistică, spectacol la care au participat și o serie de ansambluri din zonă, respectiv, „Junii Deznei”, precum și „Aldeșteana”. Cât despre interpreții ce au urcat pe scenă putem aminti pe Cosmina Brădean, Tomșa Roberta etc, ]n acompaniamentul orchestrei „Rapsodia”.

Am avut parte de o seară specială la Sebiș, după cum se vede și din imaginile alăturate.

Comments are closed.

Close Search Window