DIVERTISMENT, EVENIMENTE, ÎNVĂȚĂMÂNT

Sebișul este orașul care mereu a arătat că știe să trăiască frumos! Știe să se bucure de fiecare eveniment deosebit, sebișenii îm-binând armonios munca de zi cu zi cu momentele de sărbătoare autentice. A ști trăi frumos este în ziua de azi un lucru tot mai greu de găsit, este un mod în care oamenii trăiau și priveau viața, știind să se gospodărească de așa manieră încât fiecare minut al vieții era privit cu bucurie, atât munca, cât și zilele de sărbătoare.
Sebișul rămâne astăzi un astfel de reper: trăiește frumos! Gândiți-vă bine la această expresie, căci este de mare însemnătate pentru fiecare : modul cum privești viața- a trăi frumos înseamnă a te bucura de viață!
Vă aducem în fața ochilor „ Ziua Recoltei” – o manifestare serbare- spectacol importantă pentru Sebiș, o sărbătoare prin care toți cei veniți pe meleagurile noastre au putut vedea și simți ce înseamnă să ști a trăi frumos!
Elevii împreună cu dascălii lor au reușit și de această dată să se întreacă pe ei însăși și să aducă în Sebiș un omagiu acestui frumos anotimp – toamna.

Mustul proaspăt a început să fiarbă, vecinii se strâng la povești în jurul cazanelor de țuică, zacusca hodinește în borcane, cămara geme de murături, compoturi și dulcețuri, merele zemoase au făcut covor în pivniță ca să ajungă pentru toată iarna, funiile de ceapă și ardeii iuți atârnă țurțuri sub streașina șurii… semne ale toamnei, care dau belșug casei și mândrie omului gospodar. Stă în firea lucrurilor ca omul gospodar să mulțumească pentru toate astea într-o zi de sărbătoare: „Sărbătoarea recoltei”. Recolta toamnei, după cum a rânduit-o cerul și priceperea oamenilor, trebuie să fie sărbătorită. Așa că, sărbătorile recoltei, ale recunoștinței sunt tradiții firești la încheierea muncilor câmpului. Mustul proaspăt a început să fiarbă, vecinii se strâng la povești în jurul cazanelor de țuică, zacusca hodinește în borcane, cămara geme de murături, compoturi și dulcețuri, merele zemoase au făcut covor în pivniță ca să ajungă pentru toată iarna, funiile de ceapă și ardeii iuți atârnă țurțuri sub streașina șurii… semne ale toamnei, care dau belșug casei și mândrie omului gospodar. Stă în firea lucrurilor ca omul gospodar să mulțumească pentru toate astea într-o zi de sărbătoare: „Sărbătoarea recoltei”. Recolta toamnei, după cum a rânduit-o cerul și priceperea oamenilor, trebuie să fie sărbătorită. Așa că, sărbătorile recoltei, ale recunoștinței sunt tradiții firești la încheierea muncilor câmpului. Tot astfel, au gândit și cei de la liceul din Sebiș când au organizat „Ziua Recoltei”, eveniment care  este deja un obișnuit al calendarului sărbătorilor din orașul nostru, prin participarea deosebit de numeroasă și entuziastă a elevilor și cadrelor didactice, anul acesta, la eveniment luând parte și o delegație a liceului din Gyula, oaspeții de peste hotare fiind primiți la Sebiș cu multă omenie și solemnitate.În acest scop, a avut loc și o prezentare a dansurilor noastre populare, fiind pregătit și un spectacol folclroic, apreciat din plin de către delegația din Ungaria.

Școala și Liceul din Sebiș reușesc să ne surprindă pozitiv mereu, prin multitudinea de activități extracuriculare pe care le organizează, cu implicrea totală a elevilor.
Astfel, conducerea liceului și dascălii claselor organizează mereu activități care mai de care mai frumoase, cu tematici distincte, prin care se îmbunătățesc relațiile dintre elevi, se formează colective unite și în același timp se stimulează creativitatea elevilor.
Un astfel de eveniment a fost organizat recent, sub deja consacrata titulatură ”Ziua Recoltei. A fost un eveniment-serbare, pentru care avem doar cuvinte de laudă la adresa tuturor celor implicați! Un eveniment care deja face parte din calendarul anual al manifestărilor de anvergură organizate în Sebiș, un eveniment care face cinste orașului, un eveniment care și anul acesta a reușit să surprindă pe toată lumea prin multitudinea momentelor speciale pregătite de organizatori, prin frumusețea acestora.
Anume pentru acest prilej de sărbătoare, curtea liceului a fost frumos amenajată de elevi în pastelurile toamnei, aici fiind organizată o prezentare- degustare de mâncăruri tradiționale, elevii având grijă ca de pe mesele frumos ornate să nu lipsească zacusca, șunca, ceapa, după cum și cătlanele cu fasole au fost pe gustul tuturor celor care au fost prezenți.
Să nu uităm nici de mustul preparat ad-hoc și care a făcut ca bucatele pregătite de elevi să fie digerate mult mai bine.
Curtea liceului a devenit astfel, pentru o zi, locul recoltelor și al bucatelor alese, locul bucuriei toamnei în Sebiș.

A fost în sine un adevărat atelier de creativitate la care au fost supuși elevii liceului și școlii din Sebiș, de la care am văzut o implicare totală, totul sub forma unei expoziții dedicată toamnei, a pastelurilor acestui anotimp al roadelor bogate.
Cu alte cuvinte, o explozie de imaginație!
A fost o zi frumoasă, plină de creativitate, pentru care avem doar cuvinte de laudă la adresa tuturor celor implicați, nerămânându-ne altceva de făcut decât să vă prezentăm aceste câteva imagini reprezentative, urmând a ne reîntâlni cu această activitate organizată la liceu și anul viitor, când așteptăm să vedem cât mai mulți elevi participând cu standuri proprii care mai de care mai frumoase, în ton cu tematica evenimentului.

„Felicit conducerea Liceului, dascălii, dar în special elevii care s-au implicat în pregătirea acestui frumos eveniment de la Sebiș.
Liceul este o instituție de bază, aș putea spune fundamentală, a orașului Sebiș, o instituție care, prin cadrele didactice, prin pregătirea oferită elevilor, prin proiectele educaționale și extracurriculare pe care le organizează, face cinste orașului nostru.
Organizarea acestei ac-tivități dedicate marcării „Zilei Recoltei” este doar una dintre acțiunile prin care Liceul orașului se remarcă an de an, prin implicarea profesorilorr, a conducerii liceului, dar în special a elevilor care și de această dată au arătat tuturor că avem la Sebiș tineri talentați, cu viziune organizatorică, cu preocupări frumoase, pe care doresc să-i felicit pentru că au pregătit o astfel de activitate.
Vă doresc din inimă tuturor să continuați pe calea cea dreaptă a învățăturii, să îmbinați plăcut distracția și bucuria fiecărei clipe a vieții de școală sau liceu cu momentele unice ale bucuriei rezultatelor bune la învățătură, căci evoluând astfel este spre binele vostru, nu doar ca elevi sau liceeni de astăzi ci și ca adulți de mâine.
De asemenea, întărirea colaborării Liceului din orașul nostru cu liceul similar din Gyula este de bun augur pentru stabilirea unor relații puternice de prietenie cu instituția școlară din Ungaia, pentru a se putea derula o serie de proiecte viitoare benefice pentru elevii liceului nostru, proiecte rezultate în urma parteneriatului cu omologii noștri de peste graniță.” Primar Feieș Gheorghe

Comments are closed.

Close Search Window