După cum știți, în data de 7 septembrie, o furtună năpraznică a lovit orașul nostru-Sebiș.
Totul s-a derulat cu repeziciune, furtuna care s-a abătut asupra orașului fiind una de o intensitate la care nu se aștepta nimeni.
Natura s-a dezlănțuit, a scos copacii din rădăcini, a rupt fire din reațeaua de electricitate, unele mașini au fost zgâriate din cauza crengilor uscate care au căzut la pământ.
După ce a trecut urgia naturii, s-au văzut și pagubele, destul de însemnate. Au fost și avarii la rețeaua electrică, străzi inundate, copaci căzuți, Sebișul a trecut prin clipe grele, deoarece cu urgia naturii nimeni nu se poate pune.
Imaginile sunt sugestive pentru cum arată Sebișul după ce a trecut furtuna, administrația locală, autoritățile responsabile cu ordinea și intervențiile, respectiv pompierii, precum și mai mulți voluntari, mobilizându-se imediat pentru a elibera carosabilul, pentru a curăța domeniul public și pentru a repara acoperișurile instituțiilor publice afectate.
„Furtuna care s-a abătut asupra orașului nostru a produs multe pagube materiale, atât cetățenilor din Sebiș, Prunișor, Donceni și Sălăjeni, cât și instituțiilor publice, precum și bisericilor.
Chiar dacă intensitatea furtunii nu a fost ca la Moneasa sau Dezna, vântul puternic a descoperit multe case, a rupt pomi îngreunând circulația și am rămas și fără electricitate.
Noi, ca și administrație publică, am luat imediat măsurile ce se impuneau pentru degajarea carosabilului de pomii căzuți, pentru repararea acoperișurilor instituțiilor publice – primărie, cămine culturale, școli și grădinițe – de care răspundem, precum și pentru curățarea domeniului public.
După cum bine știți nu a fost ușor, mai ales că în acele zile nu prea se găseau meșteri disponibili și nici materialele de construcții de care era nevoie, deoarece au fost afectate toate localitățile din zona noastră. S-a intervenit însă imediat pentru remedierea stricăciunilor, iar pentru aceasta doresc să mulțumesc tuturor celor care au pus umărul la intervențiile respective.
Tot ce a depins de noi am făcut, iar în urma furtunii, a fost convocat și Comitetul pentru situații de Urgență, s-a luat legătura cu Prefectura, Consiliul Județean Arad și Inspectoratul General Situații de Urgență Arad împreună cu care s-a realizat o evaluare a pagubelor produse de vijelie, pentru obținerea de despăgubiri, cererile noastre în acest sens fiind înaintate instituțiilor abilitate.
Cât privește situația neplăcută creată de lipsa de electricității, aceasta a aparținut societății Enel, iar noi, ca și administrație locală nu am avut ce face, deoarece Enel este o companie privată și nu se află în subordinea noastră.
Urmele furtunii se văd încă, chiar și acum mai având pe rol lucrări de degajare a parcurilor din Sebiș, parcuri care au suferit enorm ca urmare a vântului puternic, fiind rupți marea majoritate a pomilor. În acest sens, asigur concetățenii mei că avem deja un plan de plantare de noi pomi, tineri, pentru a reîntregi zonele verzi ale orașului afectate de vijelie.” Primar Feieș Gheorghe