VIATA RELIGIOASĂ

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt prăznuiţi de către Biserica Ortodoxă la data de 29 iunie a fiecărui an. Aceştia sunt sărbătoriţi împreună datorită faptului că ambii s-au săvârşit la Roma. Sfântului Apostol Pavel i s-a tăiat capul iar Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos. Conform Sinaxarului, moaştele celor doi apostoli au fost puse împreună. Conform cercetărilor recente, Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Petru şi Pavel sunt, de asemenea, autori a unor epistole incluse de către Biserică în textele canonice ale Noului Testament (Pavel -14; Petru – 2). Aceştia sunt consideraţi ca fiind printre cei mai importanţi oameni care au luat parte la Biserica lui Hristos.
Sfântul Apostol Petru provine din oraşul Betsadia, localitate situată pe malul nordic al lacului Ghenizaret, astăzi cunoscută sub numele de El Aradsch, situată în Siria. Numit la naştere Simon, Petru era fratele Sfântului Apostol Andrei. De asemenea, în Sfânta Scriptură este pomenit faptul că Petru, în momentul în care şi-a început activitatea, era căsătorit. Acesta devine ucenic al Mântuitorului în urma unei partide de pescuit. Acela este momentul care marchează renunţarea lui Petru la toate averile materiale şi decide să îl urmeze pe Iisus, devenind astfel „pescar de oameni”.
Sfântul Apostol Pavel s-a născut în jurul anului 7, într-o familie de evrei provenind din Tarsul Ciliciei. Numele său la naştere a fost Saul. Acesta ajunge să înveţe sub îndrumarea rabinului Gamaliel. Totuşi, Pavel nu l-a cunoscut pe Hristos cât timp acesta din urmă a luat formă pământeană. În schimb, a fost martor la martirizarea Sfântului Ştefan. Acest lucru îl determina să devină unul dintre cei mai aprigi apărători ai credinţei în Dumnezeu. Pavel este botezat de către episcopul Damascului, un om pe nume Anania, moment care marchează schimbarea numelui sau din Saul în Pavel.

Comments are closed.

Close Search Window